//-->  

   

За контакти:
Директор: 06327/24-04
Личен състав:
06327/24-03

факс: 06327/28-30
Регистратура:
За резервации
02 904 80 89
e-mail:
sbr_nk_om@mail.bg
Специализираната болница за рехабилитация е сравнително нова в страната, развитието и започва през 1971 година след откриване на минералната вода. Тя е основният лечебен фактор. През 1972 година започва изграждането на помпена станция и водопровод до съществуващата хигиенна баня, която е преустроена в балнеолечебница. Организираното балнеолечение започва през 1974 година, когато е открита балнеолечебницата, курортна здравна служба и лечебен пансионат с 30 легла. През 1975 година към комплекса преминава новозавършеният хотел, който се преустройва в санаториум. Така заедно със здравната служба и лечебницата се създава Санаторно-курортен филиал към курорта Павел баня.
През 1978 година филиалът прераства в СКК, който е методичен и административен ръководител на курортните здравни служби в централна северна България. В състава му са включени балнеолечебницата в село Шипково, балнеолечебницата във Вонеща вода и медицинското обслужване на няколко санаториума и почивни домове в град Трявна и град Габрово. Разширява се легловата база, като са построени 5 вили с капацитет 60 легла. Построява се и столова.
През 1991 година от комплекса е отделена балнеолечебницата във Вонеща вода, а през 1997 година се отделя и тази в Шипково. През 2000 година комплексът започва да изпълнява само балнеолечебна дейност и от неговата структура е отделена селската здравна служба. През същата година СКК Овча могила е включена в новорегистрираното по търговския закон, съгласно ЗЛЗ, "СБР-НК" - ЕАД град София като филиал.
През 2004 година започва работа по подобряване на битовите условия. Обновените стаи са "Стая І-ва А* категория" и към тях са изградени санитарен възел с баня и тоалетна. Към обновените стаи със западно изложение са изградени и тераси. Стаите са обзаведени с нова мебелировка. Във всяка стая има кабелна телевизия.
Болните се обслужват от висококвалифицирани специалисти - лекари, медицински сестри, рехабилитатори, водолечители и общ персонал. Осигурява се комплексно медикаментозно и болнично лечение под контрола на съвременни диагностични методи.

Болницата има сключен договор за лечение по програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация, на осигурените за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест както и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване

(условия за прием)

 
Показания за лечение

заболявания на опорно-двигателния апарат: артрози, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит;
заболявания на костите и мускулите: от травматично, професионално, токсично и инфекциозно естество, контрактури от кожно-мускулен и ставен произход;
заболявания на нервната система: всички заболявания на периферната нервна система;
стомашно-чревни и чернодробни заболявания: язвена болест, гастрити, колити, хепатити;
дискенизии на жлъчните пътища и жлъчния мехур;
заболявания на обмяната на веществата: подагра, диабет и други

Противопоказания за лечение
 • всички заболявания в остър стадий;
 • всички венерически заболявания в заразния им период;
 • чести, обилни или скорошни кръвоизливи от различно естество;
 • всички форми на неизлекувана туберкулоза;
 • припадъчни състояния, особено тези със загуба на съзнание;
 • психични заболявания и наркомании, депресивни състояния и склонност към суицидиум;
 • сърдечно недостатъчност повече от І-ва степен;
 • хипертонична болест в ІІІ-ІV стадий с органни поражения;
 • аневризми на сърцето, аортата и по-големите съдове;
 • остатъчни явления след прекаран тромбофлебит (не по-рано от 4-6 месеца от острия стадий);
 • декомпенсиран диабет и тежки форми на хипер и хипотиреози.

 

 


д-р Виргиния Цолова
директор на
"СБР-НК" ЕАД,
филиал Овча могила

За контакти:
телефон и e-mail